Ett äventyr i finska skärgården

Den första signerade texten av Rydberg, bortsett från skoltidens övningar, var en kort berättelse som gick i fem nummer av Jönköpingsbladet i december 1850. Titeln var Ett äfventyr i finska skärgården : ur en konstnärs dagbok : af V.Rbg.

Äventyret är en rafflande historia i den samtida sensationsromanens stil; temat är en rivalitet mellan undertitelns konstnär och en rysk officer om en ung kvinna. Bland ingredienserna märks skräckromantiska sjöscener, ett mordförsök, ett avbitet öra och en fruktansvärd hämnd.

Litteraturhistorikerna har bedömt verket som smaklöst och utan konstnärligt värde. Själv tror jag Rydberg svängde ihop den för att fylla en lucka i tidningens följetong, föranledd av att hans mycket längre "Positivspelarne" av hänsyn till prenumeranterna inte kunde börja förrän efter årsskiftet.

Stycket trycktes inte om under Rydbergs livstid och ingår inte i hans samlade Skrifter. 1957 producerades emellertid en utgåva under redaktion av Hans Lindström, i samband med utgivningen av Rydbergs övriga ungdomssynder. Det lilla blåvita häftet (om 48 sidor) kom visserligen aldrig ut på marknaden, men ett par hundra exemplar delades ut som av Appelbergs tryckeri som julgåva åt företagets kunder.

Till startsidan

21 okt 2004